Кадър ФБ Бойко БорисовЗащо България така и не успява да се

...
Кадър ФБ Бойко БорисовЗащо България така и не успява да се
Коментари Харесай

И се чудим защо не ставаме Европа

Кадър ФБ Бойко Борисов

Защо България по този начин и не съумява да се трансформира в естествена европейска страна?

Защо сме с най-ниски приходи и най-кратка дълготрайност на живота?

Защо Бай Ганьо е по върховете у нас, а Алеко се счита за чудак, който би трябвало да бъде погубен?

Изобщо дали мястото ни е в Европейски Съюз и какво вършим там, откакто не възприемаме полезностите, които основават този съюз - господство на закона, приемливост, разделяне на управляващите, битка с корупцията и така нататък?

Коментар по тематиката прави икономистът Евгений Кънев

" Нашето състояние е функционалност на челния конфликт сред формалните институции (закони, подзаконови актове, правила и други, най-общо правото) и неофициалните институции (приложение на правото според от просвета, нрав, обичаи, традиции и др).

За да станем член на Европейски Съюз транспонирахме (пренесохме) съвсем цялото право на Европейски Съюз, само че го приложихме по български. И се чудим за какво не ставаме Европа.

Конфликтът се състои в това, че най-общо в Европа формалните и неофициалните институциите работят в синхрон на база разговор, съглашение, консенсус, разделяне на управляващите и по този начин реализиране на сцепление и взаимност в обществото, отчитайки всички ползи.

В нашия нрав обаче доминира не хоризонталното, а отвесното упражнение на властта като заповед-изпълнение и послушание. Българинът избира един явен водач, началник или водач.

С други думи единоначалие по съветски пример.

Затова и разделянето на управляващите не е доста понятно като идея и не прави усещане, когато брутално се нарушава от една от управляващите. Когато някой водач разисква, търси мнение, желае разговор - това се приема за колебливост и уязвимост.

Затова и за отчасти сполучливи се считат водачи като Бойко Борисов и Костов (Командира), известни -макар по съществено друг метод - със своята авторитарност.

А несполучливи са диалогичните водачи като Филип Димитров, Царя или Станишев (въпреки че последните двама изкараха цялостни мандати).

Без да съм специалист в тази тема - това има доста общо с към момента преобладаващата мачистко-ориенталска/азиатска просвета у нас. В която идва мощният мъж и оправя нещата с огън и меч или казано по нашему със тояга и с пердах (кютук).

Затова толкоз сполучливо виреят плановете на Задкулисието, които са по един пример. Намира се мачото, който медийно се напомпва и след време прави партия да оправи България.

Жорж Ганчев, Борисов, Сидеров, Бареков, Слави …и Кубрат май загрява.

В последния ми пост предложих промени в Закона за политическите партии, които да се опитат да смекчат този проблем като се вкарат мандатност на политическите водачи и уредят в детайли метода за избор, брой и преустановяване на мандатите, в това число, когато водачът не се явява или не е определен на избори. И държавна дотация според от осъществяване на закона.

Да, законът първоначално няма да е толкоз ефикасен точно поради конфликта му с културата и традициите. Но въпреки всичко ще е добър опит за ограничение на този вид метастази в политическата ни система. "



 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР